Mikser Festival objavljuje novo izdanje konkursa za mlade dizajnere Ghost Project 2024. Ovogodišnja tema – „Mikrokosmos“ poziva mlade dizajnere da istraže zanemarene zone mikro-intervencija i predlože naizgled male inovacije koje imaju potencijal da transformišu naš mikrokosmos u održivije i društveno naprednije okruženje za sve.

Kao deo izdanja Mikser festivala 2024 koje istražuje moć „Mikro-taktike“, tema „Mikrokosmos“ sugeriše da mali gest može da pokrene lanac događaja koji dovode do značajnih promena. Od elemenata urbanog pejzaža do objekata koje koristimo u svakodnevnom životu, postoji obilje neiskorišćenog potencijala koji čeka da bude aktiviran kroz pametna i duhovita mikro- poboljšanja koja se čine skromnih razmera, ali sa velikim potencijalom za značajan uticaj na održivost i inkluzivnost proizvoda, zdravlje i blagostanje korisnika.

Međunarodni žiri čine Richard van der Laken (osnivač organizacije What Design Can Do iz Amsterdama), višestruki pobednici konkursa “Ghost Projects”, Vasso Asfi & Loukas Angelou (osnivači ateljea StudioLav iz Londona), balkanski „gurui“ dizajna: profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu Jelena Matić i dizajner Nikola Radeljković (suosnivač kolektiva Numen/ForUse koji stvara na relaciji Zagreb – Beč – Berlin), kao i kreativna direktorka Mikser Festivala, Maja Lalić. Oni će ocenjivati prijave na osnovu potencijala radova da industriji ponude inovativan pristup materijalima i proizvodnji, poboljšaju komfor korisnika i pokrenu društvena i ekološka pitanja.

Pobednici konkursa učestvovaće na centralnoj dizajn izložbi i pratećim programima Mikser festivala koji se održava na donjem Dorćolu u Beogradu, od 23. do 25. maja 2024. godine.

Konkurs je otvoren za sve osobe do 35 godina starosti, iz celog sveta. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupe autora. Svaki autor/grupa autora može priajviti više od jedne prijave, svaki u posebnoj aplikaciji. Projekti se dostavljaju elektronski do 15. aprila 2024, na linku: www.mikser.rs/ghostproject2024 . Žiri će proglasiti pobednike 25. aprila 2024. na mikser.rs.

Više informacija ovde.

Formular za prijavu se nalazi na sledećem linku.

Studenti koji su zainteresovani povodom konkursa Ghost Project, mogu se obratiti Jugoslavi Kljakić Donić, višem predavaču ss u polju umetnosti.