ODSEK ZA UMETNOST I DIZAJN BAPUSS

Odsek za umetnost i dizajn BAPUSS je pravni naslednik Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti koja je bila jedina državna ustanova strukovnih studija iz oblasti umetnosti u Srbiji sa tradicijom dužom od 30 godina.

Odsek nudi 5 studijskih programa na dva nivoa studija:

  • Prvi nivo: Osnovne studije (3 godine – 180 ESPB bodova) sa sledećim studijskim programima: Grafički dizajn, Dizajn enterijera i Mediji slike.
  • Drugi nivo: Master studije (2 godine – 120 ESPB bodova) sa studijskim programima: master program Audio-vizuelne kompozicije i master program Dizajn, koji se sastoji od dva modula, Brand dizajn i Dizajn prostora.

Specifičnost programa na Odseku za umetnost i dizajn BAPUSS je rad u malim grupama i individualni pristup kroz izradu i rešavanje različitih programskih zadataka, umetničkih radova i projekata dizajna. Studijski programi koncipirani su tako da kod studenata razvijaju likovni senzibilitet, vrednosne stavove, teorijska i praktična znanja kombinujući klasično likovno obrazovanje sa savremenim tokovima u oblasti audiovizuelnih umetnosti, dizajna enterijera i grafičkog dizajna.

Stečene kvalifikacije visokog strukovnog obrazovanja studentima omogućavaju direktno uvođenje u tržište rada, kako kroz samostalan rad, tako i kroz uključivanje u institucije kulture, kreativne industrije, marketinške agencije, arhitektonske biroe, dizajn studije… Po završetku osnovnih strukovnih studija studenti mogu nastaviti obrazovanje na master strukovnim studijama i tako se dodatno specijalizovati u željenoj oblasti.

Programska orijentacija Odseka za umetnost i dizajn BAPUSS odražava savremene trendove visokog strukovnog obrazovanja, dualnog koncepta studiranja, sa studentskom stručnom praksom kao ključnom osnovom za razvoj i oblikovanje stručnjaka koji će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i evropskom i svetskom tržištu rada.