Projekat Energija prostora predstavlja radionicu i izložbu koja se desila u školi za primenjene umetnosti u Šo De Fonu u septembru 2012 godine. Na inicijativu U-ZEHN kolektiva i zahvaljujući dobroj volji ljudi iz Švajcarske ostvarena je saradnja sa odsekom za grafički dizajn Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti. Ideja saradnje je bila da se organizuje izložba srpskih studenata u školi u Šo De Fonu na kojoj je i većina članova kolektiva diplomirala.

Tema Energija prostora je smišljena kao “odgovor” na već urađenu izložbu U-ZEHN kolektiva. Zadatak učesnika iz Srbije je bio da istraže inspirativan ili ličan prostor u okruženju i da svoje impresije i razmišljanja predstave u vidu knjige i plakata.

Po dolasku u Švajcarsku članovi U-ZEHN kolektiva organizovali su radionicu u kojoj su studenti ručno štampali svoje plakate u tehnici sito štampe. Tom prilikom demonstriran im je ceo proces sito štampe. Pored plakata štampane su i majice, cegeri i ručno pravljeni rančevi.

Ana–Marija Cupin, OBJEKTIVNA STVARNOST SUBJEKTIVNA PERCEPCIJA i Vladimir Skočajić, BLOKOVI

Pored radionice za štampu organizovana je i poseta dizajnerskim studijima. U pitanju su relevantni i uspešni dizajneri i stvaraoci sa višegodišnjim iskustvom. Vlasnici studija: M–Design, Flavia Cocchi, Giorgio Pesce i Laurent Bonnet održali su predavanja studentima predstavljajući svoje radove koji su se prostirali od total dizajna za industriju satova, preko dizajna orijentisanog samo za kulturne institucije i manifestacije pa do uspešnih kampanja za velike festivale filma i pozorišta u Švajcarskoj.

Pored ovih organizovana je i knjigovezačka radionica na kojoj su učesnici imali prilike da se upoznaju i sami okušaju u povezivanju knjige koristeći Japanski povez. Kraj radionice bila je postavka same izložbe u školi za dizajn u Šo De Fonu, svaki učesnik je prezentovao svoju knjigu sa plakatom, pored postavke svog rada učesnici su se obratili publici gde je svako u kratkom javnom nastupu na engleskom jeziku predstavio svoj rad, postupak i značenje.

Pogledajte više na designed.rs
Izložba „Energija prostora“ u KC GRAD