MEDIJI SLIKE

Studijski program Mediji slike koncipiran je tako da pruža sveobuhvatno obrazovanje u širokom polju medija slike, zastupljenog u savremenoj produkciji vizuelne kulture i umetnosti.

Slika kao pojam, od praistorije do danas, ima veliku primenu i uticaj na razvoj čovečanstva. Dominacija slike u vremenu u kome živimo zahteva ozbiljno razumevanje i produbljivanje tog fenomena. Studijski program Mediji slike omogućava sitematičan i temeljan pristup različitim aspektima komunikacijskih mogućnosti slike, od teorijskih proučavanja, kroz izučavanje psihološkog, istorijskog i medijskog značaja proizvodnje i upotrebe slike u savremenom društvu, do sticanja sposobnosti za tehničku i tehnološku primenu adekvatnih postupaka u planiranju i gradnji slike, od tradicinalnih do savremenih medija.

Temeljno strukturirana i dobro postavljena osnova kroz tradicionalne likovne programe kao što su crtanje, slikanje, vajanje, grafika i fotografija, čine dobru osnovu za dalje izučavanje fenomena slike kroz savremene medije kao što su digitalna slika, računarska grafika, video produkcija i postprodukcija, kompoziting, 2D i 3D animacija i vizuelni efekti.

Studijski program Mediji slike daje nov pristup izučavanju fenomena slike i osposobljava studente u skladu sa tehničkim i tehnološkim promenama za praktično uključivanje u izazove savremenih komunikacija slikom, čime im obezbeđuje kompetencije potrebne za savremenu likovnu praksu kao i novonastale potrebe na tržištu rada vezane za prošireni prostor slike, kreativni deo IT sektora i tzv. Kreativne industrije – televiziju, film, pozorište, marketinške agencije, studije za postprodukciju vizuelnih efekata, animaciju i produkciju video igara.

Prirodni nastavak koji se nadovezuje na osnovne strukovne studije Mediji slike (180 ESPB), jesu master strukovne studije Audiovizuelne kompozicije (120 ESPB), čime je zaokružuen jedinstveni visokoškolski program (300 ESPB) koji se pozicionira kao nosilac obrazovanja stručnih kadrova za kreativni deo IT sektora povezujući umetnost i digitalne tehnologije sa potrebama tzv. Kreativnih industrija za produkciju vizuelnih sadržaja i postprodukciju specijalnih efekata za film, TV, reklame i video igre i kao takav je profesionalno usmeren ka osposobljavanju studenta za konkretna zanimanja i radna mesta u okviru savremene AV i VFX produkcije.

INFORMATIVNI KURS ZA UPIS NA ODSEK ZA UMETNOST I DIZAJN

Informativni kurs se održava svake godine u predviđenim terminima pre prijemnog ispita i objavljuje se na sajtu škole.

Na Informativnom kursu kandidati se upoznaju sa formom prijemnog ispita. Učestvuju u simulaciji prijemnog ispita, koriste slične ili iste materijale i pribor, i prolaze kroz sve segmente u istom trajanju kao na prijemnom ispitu. Informativni kurs traje dva dana, vikendom.

Profesori vode Informativni kurs i tu su da odgovore na sva pitanja, daju smernice i ukažu kandidatu na sve eventualne propuste.

Informativni kurs sprovodi se za tri akreditovana studijska programa: Grafički dizajn, Dizajn enterijera, Mediji slike

Sve informacije vezane  za Informativni kurs blagovremeno će biti objavljene na sajtu škole.

Za dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona ili putem imejl adrese:

011/729 11 96;   011/729 19 43
oud@bpa.edu.rs

TEST ISTORIJE UMETNOSTI I POZNAVANJA KULTURE, 40 minuta (10 poena):
Zaokružujući jedan od četiri ponuđena odgovora kandidat popunjava test od 20 pitanja iz domena istorije umetnosti i opšte kulture. Pitanja iz istorije umetnosti sastavljena su prema udžbeniku za srednju školu: „LIKOVNA KULTURA“ za gimnazije i stručne škole / Vidosava Galović, Branka Gostović, Beograd: Zavod za udžbenike, izdanja 2017. i 2020. Pitanja iz opšte kulture se odnose na upućenost kandidata u savremene tokove u kulturi.

CRTANJE – mrtva priroda, ispit traje 4 školska časa:
Studija nekoliko aranžiranih predmeta mrtve prirode. Kompozicija, linija, svetlo-tamno, komponovanje oblika, veličina, proporcije.
Za ispit poneti:
Natron papir veličine 50 x70cm, ugljene štapiće za crtanje, krpu za brisanje i štapić za viziranje.

SLIKANJE – mrtva priroda, ispit traje 4 školska časa:
Slika se temperom (ili drugom tehnikom na vodenoj osnovi) nekoliko aranžiranih predmeta mrtve prirode. Kompozicija, lokalni ton, kontrast u boji, valer, svetlo i senka.
Za ispit poneti:
Tripleks karton veličine 50 x 70cm prepariran za slikanje, lepljivu traku, boje na vodenoj osnovi, četke raznih oblika i veličina, veću paletu za mešanje boja, posude za vodu i krpu za brisanje.

VIZUELNO OBLIKOVANJE – Individualno izražavanje kreativnih sposobnosti, ispit traje 5 školskih časova:

Praktična vežba sa zadatim pojmom gde se, kroz slobodnu upotrebu i kombinovanje likovnih elemenata, kao ishod vrednuje vizuelno rešenje postignute kompozicije (odnos linije, boje i oblika). Kandidat može da uradi više skica i radova za prezentaciju.
Za ispit je dozvoljeno poneti:
Natron papir, hamer, akvarel papir, raznobojni papir, materijal za kolaž, flomastere, olovke, pastele, tuš i pero, boje, četkice i ostali pribor, posudu za vodu, krpu, vajarske špahtle ili slične alatke po izboru, digitalne table za crtanje, foto i video opremu, lap-top.

NA ISPIT OBAVEZNO PONETI OVAJ OBRAZAC, LIČNU KARTU ILI PASOŠ.
ZABRANJENA JE UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA ZA VREME ISPITA.
RASPORED KANDIDATA PO GRUPAMA BIĆE OBJAVLJEN NA OGLASNOJ TABLI I SAJTU ODSEKA.

PREUZMITE OBAVEŠTENJE O USLOVIMA I POSTUPKU POLAGANJA ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI

Za konsultacije u vezi upisa na studijski program MEDIJI SLIKE možete se obratiti putem mail-a miodrag.krkobabic@bpa.edu.rs